Micro dwelling by Stephanie Davidson and Georg Rafailidis up for 2018 AZ Azure Award

Big Space, Little Space

Big Space, Little Space by Stephanie Davidson and Georg Rafailidis is up for an international design award and the public can help them win. Cast your vote today for the 2018 AZ Azure Awards.

by Rachel Teaman

Published April 9, 2018

University at Buffalo architecture faculty members Stephanie Davidson and Georg Rafailidis are in the running for a 2018 AZ Award from AZURE magazine for a micro dwelling they designed in Buffalo, and the public can help them win.

"Big space, Little space" is a live-work space converted from a 100-year-old masonry garage, tucked in a historic residential neighborhood in Buffalo. Shortlisted from a pool of 997 entries from 46 countries, the project is among four finalists in the Architecture - Residential Single Family category. The international competition includes both a juried and People's Choice award. Public voting runs through May 4. 

The backyard dwelling serves as both a residence and workshop for the owners. The highly flexible structure features two "Big spaces" - a generous garden and workshop/living area - and a "Little space" which bridges the two. The roof, designed as a "fifth facade," is an interface to the outdoors, featuring 10 operable skylights and a roof deck.

Indeed, Davidson and Rafailidis brought design innovation to the challenge of spatial utility at every turn.

The site's seasonally responsive and flexible design essentially converts a 464-square-foot structure into more than 5,000 square feet of indoor-outdoor living space. Inhabitants can retreat into the warm insulated "Little space" in the harsh winters, and expand into the “Big spaces” – the garden, workshop and roof deck – in the warm seasons. "There is no stationary plan. The spaces are rather offerings for temporary and informal uses," says Rafailidis, associate professor of architecture. 

Adds Davidson, visiting assistant professor of architecture: "Our objective was to create spaces that are useful for everything and where the meaning and usefulness of each space renegotiates with each new user."

Two-thirds of the project budget was invested in the smaller space, providing for fully insulated perimeter walls, radiant heat and operable skylights for natural light and ventilation. The "Big space" workshop, in contrast, has untouched and uninsulated walls and is heated with an existing ceiling heater in the garage. Additional skylights and a roof hatch accessible by stair add light and ventilation. The garden is visually and spatially integrated with the structure through a widened door opening and a 23-foot-wide retractable awning for added privacy.

Cast Your Vote

Follow these simple steps to cast your vote for "Big space, Little space" and view additional photos of the project:
  • If you have an existing account, simply login in with your original email and password. Once you are logged in, you will be immediately shown the People’s Choice interface.
  • For first time visitors: simply fill out the registration form on https://azure.awardsplatform.com/ <https://azure.awardsplatform.com/>. Once registered, users will be able to login and vote.
  • "Big space, Little space" is competing in the Architecture - Residential Single Family category
  • To cast a vote, click the red “Vote” button on the thumbnail. (Click the thumbnail image to view more photos of the project)
  • Each registrant can vote for one project per category. Voting closes May 4. 

The 2018 AZ Awards winners and People’s Choice picks will be announced at a gala presentation at Toronto’s Evergreen Brick Works on June 22.